"Masalah adalah peluang untuk anda menyerlahkan kepada diri sendiri bagaimana kebolehan anda menyelesaikan masalah itu" -Allahyarham Datuk Razali Ismail, Wira IPGM-

Tahniah IPBMM

>> Tuesday, November 11, 2008



Salam peperiksaan..

selamat menghadapi kertas yang terakhir esok..untuk semester ini dan tahun ini..

sebenarnya tujuan aku buat post nih sekadar nak mengucapkan tahniah atas sambutan jubli emas kepada institut jiran kita iaitu Institut Perguruan Bahasa Melayu Malaysia. Sambutan Jubli Emas ini telah dirasmikan oleh 'boss' kita semua iaitu Menteri Pelajaran sendiri.

Ucapan tahniah kepada IPBMM kerana masih utuh di persada dunia perguruan setelah beberapa maktab telah menamatkan khidmat seperti Maktab Perguruan Seri Kota (da bertukar menjadi IPBA), Maktab Perguruan Lembah Pantai (bertukar menjadi IPDA) dalam menghadapi asakan dunia global, dan perubahan dasar diharapkan agar IPBMM terus menjadi pemangkin dalam kemajuan serta kecemerlangan dunia pendidikan Bahasa Melayu. Ini dapat dilihat apabila IPBMM telah menegakkan satu tugu atau tanda Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu. Nampaknya, IPBMM akan terus menjadikan Bahasa Melayu sebagai teras dan identiti mereka. Kalau macam tu IPBA menjadi Kampus Bahasa Antarabangsa la selepas ini.

Akhir kata, selamat menyambut jubli emas buat IPBMM dan semoga IPBA juga terus kekal dan utuh dalam melahirkan bakal-bakal guru yang berkebolehan dalam bidang bahasa antarabangsa.

p/s: tuan moderator 1, kalau tak bersesuaian post nih boleh bagitahu nanti saya delete.

5 comments:

SangKunang November 11, 2008 at 5:45 AM  

aih..
susai laa tu..
anyway,
tahniah jugak buat IPBM atau nama lamanya IBM...

awek ipbm lawo2.hehe

thoyyibah November 12, 2008 at 12:58 PM  

maktab perguruan lembah pantai btukar mjadi IPDA??
camtu ek?

Anonymous November 12, 2008 at 3:38 PM  

yep..

maktab perguruan lembah pantai dibubarkan pada awal 90 an dan pelajar serta pensyarah dipindahkan ke maktab2 lain..

beberapa pensyarah & pelajar dipindahkan ke kampus UUM lama kat jitra kot..n dorang la yg tubuhkan IPDA..

x caya tanya en hamzah, dia pelajar MPLP..siap ada alumuni lagi..MPLP dikatakan maktab perguruan lintang pukang haha

yg benar,
incik timbalan moderator

thoyyibah November 12, 2008 at 9:15 PM  

hehe..thanks...
xtau sjarah tu..

kudabesi November 13, 2008 at 2:15 PM  

x da hal la..

kongsi berkongsi..

sapa rasa nak menulis kat blog nih bagi tau la..

x pon emel jer artikel tu kat pert..

sbb ni blog pismp..bukan blog kita org jer

About This Blog

Lorem Ipsum

CENTRE OF EXCELLENT

  © Blogger template Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP