"Masalah adalah peluang untuk anda menyerlahkan kepada diri sendiri bagaimana kebolehan anda menyelesaikan masalah itu" -Allahyarham Datuk Razali Ismail, Wira IPGM-

SBP

>> Tuesday, March 3, 2009

Sekolah berasrama penuh yang dahulunya diwujudkan bagi platform orang pedalaman dan susah namun cemerlang dalam pelajaran kini menjadi rebutan buat orang berada. Teman-teman guru pernah menyatakan kekesalan ini ketika saya berbual dengan mereka. Malah ada diantara mereka mempersoalkan ada di kalangan anak didik mereka yang jauh di pedalaman tidak mendapat peluang belajar di SBP walaupun memperolehi keputusan yang cemerlang.

Jika disingkap sejarah penubuhannya, SBP adalah bagi golongan pelajar yang berada di luar bandar dan cemerlang. Segala kemudahan dan tenaga pengajar yang disediakan adalah dianggap yang terbaik bagi memberikan status pembelajaran yang berkesan bagi golongan pelajar yang datang dari luar bandar. Usaha ini adalah sebagai pemangkin kepada kecemerlangan pelajar biarpun mereka datang dari luar bandar.

Sekarang, adakah pengambilannya benar-benar mengikut sasaran yang ditetapkan? Sebab ada juga keluhan warga pendidik yang menyatakan sistem pangambilan ke SBP mempunyai campur tangan lain terutama golongan yang berdarjat tinggi. Justeru, tidak hairanlah sekiranya yang masuk ke SBP itu terdiri daripada anak-anak orang berada. Sekiranya perkara ini dibiarkan, bagaimana nasib mereka yang sepatutnya ke SBP.

diambil dari cikgumalaysia.com

realiti sebuah kehidupan..walaupun kita melaungkan pendemokrasian pendidikan

tak pernah terjadi? haha ia terjadi tapi mungkin tak disedari

ramai yang terpilih tapi tak mampu mendaftar kerana dibebani dengan pelbagai jenis yuran dan kehendak sekolah

0 comments:

About This Blog

Lorem Ipsum

CENTRE OF EXCELLENT

  © Blogger template Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP